دکتر محمد حسين آيتي در گفتوگو با خبرنگار دانشگاهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به ابلاغ شيوهنامه اجرايي رفتار و پوشش حرفهاي دانشجويان علوم پزشکي، گفت: اين شيوهنامه با مشارکت معاونتهاي دانشجويي و آموزشي وزارت بهداشت تدوين و ابلاغ شد.
وي با اشاره به وظايف دانشگاههاي علوم پزشکي در اجراي اين شيوهنامه، اظهارکرد: معرفي شيوهها و راهکارهاي مناسب براي ارتباط سالم جوانان و اهميتزدايي از نماد لباس و آرايش مبتذل، تحقيق و مطالعه پيرامون اثرات منفي تاثير فرهنگ فاسد و غير اخلاقي غرب در زندگي اجتماعي و فردي جوانان با همکاري دستگاههاي ذيربط و برنامهريزي در جهت بهينهسازي فرهنگ رفتار و پوشش حرفهاي به ويژه در اوقات فراغت با اولويت اجراي برنامهها به تفکيک دختران و پسران برخي از آنهاست.
نظارت دانشگاهها بر بيمارستانها به منظور ترويج فرهنگ حجاب و رعايت حقوق بيماران توسط دانشجويان
وي افزود: همچنين نظارت بيشتر بر بيمارستانهاي تابعه به منظور ترويج فرهنگ حجاب و رعايت حقوق بيماران توسط دانشجويان، تاکيد بر رعايت حجاب و اخلاق اسلامي، اهداي بستههاي فرهنگي به دانشجويان جديدالورود، ارايه الگوي مناسب و متحدالشکل به دانشجويان جهت ورود به محيطهاي آموزشي پژوهشي و بهداشتي درماني و نظارت بر حسن اجراي آييننامه و شيوهنامه رفتار و پوشش حرفهاي دانشجويان از ديگر وظائف دانشگاههاست.
الزامات کلي دانشجويان در محيطهاي آموزشي
آيتي با اشاره به الزامات کلي دانشجويان در محيطهاي آموزشي و پژوهشي در زمينه «رفتار حرفهاي»، اظهار کرد: دانشجويان بايد از ايجاد هرگونه اخلال به هنگام تدريس مانند ورود به کلاس بعد از استاد، خوردن و آشاميدن، بلند صحبت کردن، خنديدن و ايجاد سر و صدا و استفاده از تلفن همراه و ساير وسايل صوتي و تصويري خودداري کنند.
وي با تاکيد بر اينکه دانشجويان بايد از اعمال و رفتار خلاف شئون اسلامي، دانشجويي و اخلاق حرفهاي خودداري کنند، تصريح کرد: در اين زمينه ميتوان به رعايت ادب و احترام، فروتني، اخلاق و آداب اسلامي متناسب با شأن يک فرد دانشگاهي، جلوگيري از توهين و تمسخر زباني و رفتاري، مشاجره و پرخاشگري، عدم رعايت حقوق ديگران، مصرف هر نوع محصول دخاني يا مخدر و استفاده از هر نوع دارو يا مادهاي که باعث غير عادي جلوه نمودن حرکات و گفتار دانشجو شود، خودداري کنند.
وظايف دانشجويان دوره باليني/رعايت حريم شخصي و آرامش روحي بيمار
معاون دانشجويي و فرهنگي وزارت بهداشت با تاکيد بر اينکه دانشجويان باليني بايد به منظور رعايت استانداردهاي حقوق بيماران و همراهان متون مصوب اخلاق پزشکي را مطالعه و به آن عمل کنند، خاطرنشان کرد: از آنجاکه رعايت حريم شخصي و آرامش روحي بيمار در هر شرايطي براي دانشجويان الزامي است، بنابراين بايد سعي کنند قبل از معاينه، آزمايش و يا تهيه شرح حال، رضايت بيمار را اخذ کنند.
وي با تاکيد بر اينکه زمان معاينه بايد حريم خصوصي بيماران رعايت شود، به ايسنا اظهارکرد: دانشجويان بايد به حقوق بيماران در رابطه با انتخاب درمانگر و روش درماني در موارد غير اورژانس احترام بگذارند.
ممنوعيت استفاده از تلفن همراه بر بالين بيمار
آيتي با تاکيد بر احترام به مذهب و فرهنگ بيماران، گفت: دانشجو بايد در حين انجام وظيفه در محيطهاي بهداشتي درماني، کارت شناسايي خود را به همراه داشته باشد، همچنين خوردن و آشاميدن و استفاده از تلفن همراه بر بالين بيمار ممنوع است.
نحوه پوشش حرفهاي دانشجويان دختر
آيتي با اشاره به نحوه پوشش حرفهاي دانشجويان دختر در محيطهاي آموزشي و پژوهشي، اظهار کرد: مدل مانتو، شلوار، مقنعه، کفش، کيف و جوراب بايد ساده و به دور از مدهاي افراطي باشد، همچنين پوشيدن مانتو تنگ يا خيلي گشاد، کوتاه يا خيلي بلند مجاز نيست.
وي با اشاره به ممنوعيت استفاده از لباسهايي که تعمدا پاره يا وصله باشد، اظهارکرد: کفش بايد ساده، تميز، با پاشنه متعارف و بدون صداي آزاردهنده باشد.
معاون دانشجويي و فرهنگي وزارت بهداشت با بيان اينکه پوشيدن چکمه روي شلوار، دمپايي و صندل در محيطهاي آموزشي و پژوهشي مجاز نيست، تصريح کرد: رنگ مانتو، شلوار، کيف، کفش و جوراب نبايد تند و زننده باشد و جلب توجه کند.
وي افزود: استفاده از لباس، کيف، کفش، جوراب، پيشاني بند، مچ بند، شال، دستمال گردن، کمربند، انگشتر و کلاههايي که غير متعارف و داراي نقوش و نوشتههاي زننده و يا علامت گروههاي ضداسلام، ضد انقلاب و ضد اخلاق باشند، مجاز نيست.
وي با تاکيد بر اينکه ناخنها بايد کوتاه، تميز، پيراسته و بدون هيچگونه تزئيني باشد، به ايسنا گفت: انجام هر گونه آرايش و خالکوبي که در معرض ديد باشد، ممنوع است و استفاده از عطر يا ادکلن با بوي تند و غير متعارف مجاز نيست.
پوشش حرفهاي دانشجويان پسر/ممنوعيت استفاده از کراوات و پاپيون
آيتي در خصوص پوشش حرفهاي دانشجويان پسر در محيطهاي آموزشي و پژوهشي، گفت: پوشش بايد کامل و بر اساس شئون اسلامي و دانشجويي باشد. مدل پيراهن، شلوار، کيف، کفش و جوراب بايد ساده و به دور از مدهاي افراطي باشد، پيراهن بايد آستيندار بوده، کوتاه و خيلي تنگ نباشد.
معاون دانشجويي و فرهنگي وزارت بهداشت با تاکيد بر ممنوعيت استفاده از کراوات و پاپيون، خاطرنشان کرد: به دليل افزايش انتقال عفونت و آسيب به افراد و تجهيزات، ناخنها بايد کوتاه، تميز و پيراسته باشند.
پوشش حرفهاي دانشجويان باليني
آيتي با اشاره به پوشش حرفهاي دانشجويان باليني در فضاهاي بهداشتي درماني، اظهارکرد: دانشجويان باليني بايد در طول مدت حضور در محيطهاي بهداشتي و درماني از لباس فرم مخصوص به خود بر طبق استانداردهاي تعريف شده از طرف دانشگاه و با رعايت کامل شئون اسلامي و دانشجويي استفاده کنند.
لباس فرم دانشجويان بايد پاکيزه و مرتب و با دکمههاي بسته باشد
وي با بيان اينکه لباس فرم دانشجويان بايد به صورت پاکيزه و مرتب و با دکمههاي بسته باشد، تصريح کرد: پوشش دانشجويان در محيط باليني، آزمايشگاهي خاص، مانند اتاق عمل و بخشهاي مراقبتهاي ويژه بايد کاملا بر طبق استاندارد تعريف شده در آن بخش و با رعايت حجاب و پوشش کامل اسلامي باشد.
آيتي با بيان اينکه به منظور کاهش صدمه به پا و پيشگيري از انتقال عفونت، کفش دانشجويان بايد جلو بسته باشد، به ايسنا تاکيد کرد: کارت شناسايي ارائه شده از سوي معاونت آموزشي شامل عکس، نام و نام خانوادگي، آرم دانشگاه، رشته تحصيلي و سمت دانشجو بايد به صورت متحدالشکل بر روي لباس فرم، به طوري که قابل رويت باشد؛ نصب شود.
درج نمره يک تا 4 در کارنامه رفتار و پوشش حرفهاي داشجو
وي در خصوص نحوه اجراي شيوهنامه اجرايي رفتار و پوشش حرفهاي دانشجويان علوم پزشکي، گفت: معاونت آموزشي بايد اين شيوهنامه اجرايي را در بدو ورود دانشجو به دانشگاه به رويت او رسانده و تعهد کتبي را با امضاي دانشجو مبني بر توجيه کامل و الزام وي براي عمل به مفاد آن، دريافت کند.
صدور کارنامه «رفتار حرفهاي» براي دانشجويان
وي با بيان اينکه اين تعهدنامه در هنگام ثبتنام يا ابتداي هر مقطع تحصيلي از دانشجو اخذ و در پرونده آموزشي وي نگهداري خواهد شد، به صدور کارنامه «رفتار حرفهاي» براي دانشجويان علوم پزشکي اشاره کرد و افزود: کارنامه رفتار و پوشش حرفهاي دانشجويان، در هر دوره تحصيلي، از سوي معاونت آموزشي دانشگاه صادر ميشود که مسووليت تکميل آن با استادان دانشجو در آن دوره است.
نحوه نمرهدهي در کارنامه حرفهاي دانشجويان
معاون دانشجويي و فرهنگي وزارت بهداشت ادامه داد: استادان بايد با توجه به اين شيوهنامه، براي رفتار و پوشش حرفهاي دانشجويان، به صورت مجزا، نمره توصيفي عالي، خوب، متوسط يا ضعيف را به همراه هر نمره آموزشي اعم از تئوري يا عملي صادر کنند.
وي افزود: در مورد دروسي که بيش از يک استاد مسووليت تدريس را بر عهده دارند، مسووليت تکميل کارنامه رفتار و پوشش حرفهاي دانشجويان آن درس، با تاييد مدير گروه، ترجيحا بر عهده استادي است که بيشترين تعداد ساعات تدريس را دارد.
تاثير نتايج کارنامه در تحصيل و استخدام دانشجو
وي با بيان اينکه در صورت درخواست دانشجو، کارنامه رفتار و پوشش حرفهاي وي، در پايان هر دوره به صورت محرمانه به اطلاع وي خواهد رسيد، اظهارکرد: نمرههاي رفتار و پوشش حرفهاي دانشجو در مراحل مختلف تحصيل و نيز در هر گونه استخدام دولتي و گزينش با ضريب مثبت مورد استناد قرار خواهد گرفت.
معاون وزير بهداشت با اشاره به نحوه نمرهدهي اين کارنامه، گفت: بر اين اساس دانشجويان در چهار سطح عالي، خوب، متوسط و ضعيف ارزيابي ميشوند که ارزش عددي درجه عالي 4، خوب 3، متوسط 2 و ضعيف 1 است و از اين اعداد براي تعيين ميانگين نمرههاي توصيفي دانشجو در کارنامه رفتار و پوشش حرفهاي وي استفاده ميشود.
نحوه برخورد با دانشجويان داراي نمره متوسط و ضعيف
وي افزود: چنانچه ميانگين نمرات توصيفي رفتار يا پوشش حرفهاي دانشجو در کارنامه نيمسال وي متوسط باشد، به دفتر مشاوره دانشجويي معرفي ميگردد و تا ارتقا به درجه بالاتر، تحت آموزش آن دفتر قرار ميگيرد و در صورتي که نمرههاي توصيفي دانشجو پس از دو ترم متوالي بعد از معرفي به دفتر مشاوره دانشجويي، کماکان متوسط و يا پايينتر از آن باشد، به شوراي انضباطي دانشجويان معرفي ميشود.
وي ادامه داد: همچنين چنانچه ميانگين نمرات توصيفي رفتار يا پوشش حرفهاي دانشجو در کارنامه نيمسال وي ضعيف باشد، در مرحله نخست تحت آموزش دفتر مشاوره دانشجويي قرار گرفته و در صورت تکرار به شوراي انضباطي دانشجويان معرفي ميشود.
آيتي در خاتمه تاکيد کرد: معاونت دانشجويي و فرهنگي وظيفه نظارت بر حسن اجراي شيوهنامه اجرايي را بر عهده خواهد داشت.